Skip to main content

Om Mjörns Motorbåtssällskap

Om MMS

Mjörns Motorbåtssällskap är en ideell förening som grundades 1915 och som för närvarande har drygt 700 medlemmar. Detta gör klubben till ett av de största motorbåtssällskapen i Västsverige.

Klubbens lekplats på fastlandet går allmänt under namnet “varvet” och ligger i Sörhaga intill idrottsplatsen Mjörnvallen. Här finns festlokal för ca 100 personer, bastu, fikarum med mera och i båthusen finns plats för vinterförvaring för ca 50 båtar.


Klubbens ansvarsområden:

Förutom att vara en förening för båtliv och trevligt umgänge har MMS vissa åtaganden att sköta. Dessa inbegriper bland annat att, i samarbete med sjökortsföreningen, sköta de sjömärken och fyrar som finns och ska finnas i Mjörn. Bestämmelserna säger att märkena ska finnas utplacerade och fyrarna lysa från och med vecka 20 till och med vecka 40. Om någon upptäcker att ett märke är på drift eller att en fyr har slocknat kan de gärna kontakta MMS som då kan göra något åt det.

Värt att veta om Mjörn

Mjörns vattenyta sträcker sig över ca 55km2, vilket gör den till Västergötlands näst största insjö, och i den ligger närmare 60 namnsatta öar och skär. Sjöns äldsta kända namn är Mior, och den omnämns redan i Västgötalagen (år 1350) som allmänningesjö. Mjörn kan betraktas som oreglerad, vilket idag är ovanligt för en sjö i Mjörns storlek.

Naturen kring sjön är rikt varierad. Stränderna är mestadels sten och klippor, men här och var finns sandstränder insprängda. Floran är artrik och rymmer en rad sällsynta växter, som till exempel strandveronika, dvärgnäckros och spikblad. Herrgårdarna Bryngenäs, Öijared, Östad och Vikaryd har alla satt sin prägel på miljön. Kring egendomarna ligger parkliknande bok- och ekskogar med öppna beteshagar. Vid Brobacka naturrum finns ett stort område med jättegrytor, varav den största mäter ca 18 meter i diameter.

Jättegrytor kan man även hitta på Risö. Ön har dessutom fina klipp- och sandstränder, gammelskog, enbuskmarker och ett alkärr, som för den botaniskt intresserade kan vara spännande att utforska. Risö är på grund av sin särart skyddad enligt naturvårdslagen, och de bestämmelser som gäller finns anslagna på ön.

Mjörn bjuder också på ett rikt fågelliv, som i allra högsta grad påverkas av närheten till havet i väster. Här finns rent marina arter som normalt inte alls hör hemma i insjömiljö, som till exempel havstrut, strandskata och ejder. Från fågeltornet i Nolhagaviken kan man sommartid se många olika arter vadarfåglar i den grunda viken utanför. Till skydd för sjöns häckande fåglar finns flera fågelskyddsområden. Där råder landstigningsförbud 1/4 - 15/7. Områdenas omfattning framgår av sjökortet.

Mjörn räknas till en av de fiskrikaste sjöarna i Västergötland. I sjön lever ca 18 olika fiskarter; förutom de vanliga matfiskarna förekommer också mera ovanliga arter som bergsimpa, nejonöga, sarv, småspigg och id. Mjörns snabbväxande öring är riksintressant. För att ta del av dessa rikedomar krävs fiskekort som kan köpas på ett flertal ställen i Alingsås, Gråbo och Göteborg.

Allt detta och mer därtill står att finna på sjökortet över Mjörn. Planerar du att färdas i denna vackra sjö rekommenderar vi starkt att du har ett aktuellt sjökort med dig. Detta är både av säkerhetsskäl och för att du ska få veta namnet på din favorit.

 

Klubbinfo

Grundades: 1915
Adress: Lövekullevägen 17
Postadress: 441 44 Alingsås
Telefon:  
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Hemsida: mjorn.com
Org.nr 864000-1502
Bankgiro: 5343-3165
Swish: 123 552 84 27